I started with nothing and I have most of it left
NÄYTTELYT
Kolme sipulia Mestari K:n ateljeesta, 20.8. -7.9.2008 Galleria DIX, Helsinki
Yhteinen näyttely Pentti Kaskipuron kanssa


- ”Ajattelen että Kaskipuron asetelmat ovat sellaisia mietiskelykuvia, eräänlaisia mandaloita, että niitä pitäisi voida katsella yhtä kerrallaan ja jokaista hyvän aikaa.” Juuri tuosta Seppo Niinivaaran mietelmästä sain ajatuksen yhden teoksen näyttelystä. Saattoi olla, että ensin mietin kirjantekoa ja vasta sitten homma kasvoi ja kehittyi näyttelyksi, jolloin kirja toimi myös näyttelyluettelona. Ehdotin Pentille aiheeksi sipulia joita lopulliseen työhön tulikin kolme. Kuvamäärästä valikoitui 18 ruutua kertomaan tekoprosessin eri vaiheista. Viisi materiaalivitriiniä ja saman verran Mestarin oppilaalle kirjoittamia ohjetauluja täydensi valokuvasarjaa.






a-b-c-graafikot, kahdeksan graafikon näyttelysarjan kuratointi
Galleria DIX 21.10. – 8.11.2009 Helsinki
Galleria Aila Seppälä 18.11. – 6.12.2009 Lahti
Galleria Himmelblau 13.2. – 27.2.2010 Tampere

- Halusin palkita Taidegrafiikan ABC -opaskirjassa mukana olleiden graafikoitten hienon panostuksen järjestämällä kolme erillistä näyttelyä, joissa esillä olevat teokset valitsin yhdessä niiden tekijöiden kanssa. Koska näyttelyt muodostivat siten luonnollisen jatkeen taidegrafiikan tekniikoiden esittelylle niin ehdotin, että teokset olisivat esillä ilman suojaavia laseja. Näin tehtiinkin pienen neuvottelun jälkeen ja näyttelyt toteutettiin ongelmitta. Tottakai Taidegrafiikan ABC -salkku mahdollisti osaltaan kolmen gallerian käytön ja näyttelysarjan toteuttamisen. Kaikki galleristit suhtautuivat myös hankkeeseen varsin myönteisesti. Näyttelyt toimivat ikään kuin grafiikkasalkun laajentumina eikä enää kaleidoskooppimaisena kirjona. Ensi kokeiluni näyttelyiden kuratoinnissa onnistui omasta mielestäni paremmin kuin etukäteen uskalsin odottaa.






Pintoja, Kuopion kaupungin kirjasto 25.-30.1.1971
Lateksimaalauksia, puuveistoksia ja tekstiiliaplikaatioita.
- Kun ensimmäinen vaimoni Krisse sai yllättäen puvustajanpestin Kuopion Yhteisteatteriin niin ajattelin viettää luppovuoden teatterin varjossa. Ihan näin ei sitten aikomukseni toteunutkaan. Ilmeni, että graafikolle olisi hommia talon seinien sisäpuolellakin. Aloin väsäämään julisteita ja käsiohjelmia mikä pakotti perehtymään esitettäviin kappaleisiin. Pääsin näin tutustumaan teatterin toimintaan ja näkemään omin silmin miten ohjelmistoon valittu teatterikappale muotoutuu vaihe vaiheelta esityskuntoon. Ajauduin myös tuuraamaan Kuopion Lyseon kuvaamataidon opettajia pariinkin otteeseen mistä sain kimmokkeen oman näyttelyn pitämiselle. Pääsin samalla hyödyntämään somistamoaikana opittuja käsityöläisen taitoja valmistamalla teokset. Apua tarvittiin ainoastaan tekstiileissä ompelemiseen sekä korttien ja julisteiden silkkipainatuksessa.





Grafiikkalaukku, taidegrafiikka materiaalia pakattuna laukkuun ja lähetettynä kulkemaan vuoden ajaksi 20.1.2013 – 20.1. 2014

- Harvoin saan päähäni jotain oikein hullua ideaa mutta kun näin pääsi yllättäen käymään niin en voinut jättää sitä toteuttamatta. Löysin nettikaupasta hyväkuntoisen lääkärinlaukun johon kokosin kaikkea mahdollista Kaskipuroon liittyvää materiaalia sillä toiveella, että avaaja löytäisi siitä jotain kiinnostavaa. Vahinkoa ei toki synny vaikkei näin kävisikään. Mielessäni oli ikään kuin mustana lankana saada aikaan pieni ja harras kunnianosoitus Mestari K:lle. Olin viime vuosina työstänyt useita Penttiin liittyviä projekteja itsenäisesti tai yhteistyössä hänen kanssaan, joten toivoin laukun avulla saavani siihen katkon minkä tunsin tarvitsemani omien muistumieni tallentamiseen. Laukun matka onnistuikin yli odotusteni. Ainoastaan Esa Riipan mukaan ehdottama lyijykynän nysä jäi matkan varrelle. Yli 50 garafiikan ystävää pääsi tutustumaan sen sisältöön.




Kävely Prahassa, Franz Kafkan kaupungin esittely
Rastilanraitti 5:n kerhohuone 29.4.-5.5.2017

- Talomme asukkaiden pienen painostuksen avittamana järjestin valokuvanäyttelyn vuoden 2007 matkakuvista, jotka eivät silloin kelvanneet Mondo-lehdelle. Matkarahoitus jäi omaan piikkiin, joten tämä näyttely lienee ollut jonkin asteinen kompensaatio sille. Nyt en enää yrittänyt käyttää lehdelle tarjottua erikoista näkökulmaa. Kafkahan oli kirjoittanut päivisin mutta iltaisin hänellä oli tapana tavata paras ystävänsä Max Brod Ruutiportin edessä, mistä he suuntasivat kahviloihin, teattereihin ja kabareihin – iskemään tyttöjä. Tyydyin valitsemaan kuvat niin, että ne esittelisivät Prahaa mahdollisimman monipuolisesti. Kerhohuoneen ikkunapinnat muodostivat näyttelykuvien lomaan jatkuvasti muuttuvan, elävän taustan Prahan katumiljöölle. Kaivoin rekvisiitaksi vielä hyllystäni kaikki Prahaan liittyvät kirjat joita vuosien varrella on tullut hankittua ja pakkasin ne vanhaan ukiltani perittyyn matkalaukkuun.



